Friday, 21 December 2018

My First Experience Tertinggal Bas



Assalamualaikum and hai :D
Before this aku memang tak pernah langsung ada experience tertinggal bas or train so memang aku tak berapa tahu sangat perasaan dia.
Hampir-hampir tertinggal pun masa nak naik ETS but luckily elok aku masuk je ETS, dia terus gerak.
So yang pasal tertinggal bas ni baru je jadi last month. That day aku kena ke UiTM Seri Iskandar untuk ambil jubah konvo. Ticket bus pukul 11 hari Sabtu dari TBS. Mula-mula  aku plan Jumaat tu nak stay rumah makcik dekat Cheras so nanti dekat je la nak pergi an.
Tapi budak bilik ajak gerak sekali sabtu tu sebab dia dengan kawan dia pun nak ke TBS pagi tu. So aku pun setuju la sebab diorang kata dah tempah grab student dari Puncak Alam ke MRT Sungai Buloh.
That Sabtu, entah macam mana that student yang kitaorang book tu terlupa pasal booking tu dia pergi hantar student lain . Kitaorang masa tu gelabah la cari Grab dengan MyCar tapi satu pun tak accept request kitaorang. Jam dah pukul 8.30 that time. Then baru teringat ke anak sedara aku yang stay Sungai Buloh ( same age with me) . Aku call dia mintak tolong hantar sebab terdesak sangat dah that time. Dia pun datang dalam pukul 9 , masa dah nak masuk pekan Sungai Buloh, his boss call kata ada orang datang nak hantar barang ke tempat diorang so dia kena ada time orang letak barang. So dia patah balik which is take time 30 min untuk patah balik. Lepas settle urusan dia, dia terus pecut sampai ke MRT. Tapi lepas calculate masa utk MRT tu pergi ke KL Sentral, dia pun volunteer nak hantar  terus ke KL Sentral. That time rasa terharu gila ada anak sedara macam dia. HAHAHAHAHAH.
Sampai je KL Sentral, aku dengan member terus berlari ke KLIA Express. Lagi 40 minit before 11 am. Aku tengok dekat board train nak gerak lagi  1 minit. Aku laju-laju beli ticket then terus lari masuk tanpa tengok platform mana dah yang  1 min tu. Elok masuk.. baru perasan.. aku tersilap platform J
Platform yang aku turun tu lagi 40 minit nak sampai. Masa tu rasa nak nangis nak gelak semua ada.
Lagi 5 minit nak sampai TBS tiba-tiba classmate whatsapp tanya ada di TBS ke? Aku tanya lah eh how you know????
Dia reply kata sebab dengar nama aku berulang kali kena panggil utk panggilan terakhir ke Seri Iskandar  >_< 
Mampu sengih je la.  Last-last beli ticket baru utk balik ke Perak.   

6 comments:

  1. Peristiwa2 macam nie lah yang memberikan kita pengalaman yang sukar diperolehi dari mana2 institusi. Jadikan ia sebagai pengajaran. Jemput singgah blog saya join segmen, last day dah hari nie, terima kasih.

    ReplyDelete
  2. haha what a mess! mesti kalut gilaaaa. nevertheless, we are able to experience that once :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang.. lepas turun je dari kereta memang terus lari tak peduli orang keliling dahh

      Delete
  3. To be honest, Tqa jarang naik public transportation. Boleh kira dengan jari berapa kali naik bas or cab. Grab, Uber tu semua lagilah tak pernah sebab I have this weird phobia being alone with a stranger. Tapi somehow pengalaman tertinggal bas ni tak terkecuali to me. Cuma lagi teruk, tertinggal bas dekat negara orang.

    Beli tiket bas dari Busan ke Seoul (5 jam) pukul 3.30pm tapi member semua ralit sangat dalam convenient store, dorang tak tengok jam agaknya, kita yang dekat terminal ni dah gelabah dah, sekali turun je dekat platform tu, kelibat bas dah takde. Berbekalkan bahasa korea yang tak seberapa, dapat 30% refund and tak pasal2 kena beli tiket next bus itupun pukul 5.30pm and yang paling mahal pulak tu. Naik je bas yang kemudian tu, dapat pilot seat, benam kepala dalam neck pillow terus menangis. hahaha

    I learned my lesson, lepas ni harap2 tak berlaku lagi. Sebab benda macam tu terus kacau budget. aduhhh

    I feel bad for you and I totally feel you -.-

    ReplyDelete
  4. awww... kesiannyaa youuu..hope that case never happen again :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...