Saturday, 27 June 2015

Minuman Infus untuk kesihatan di bulan Ramadhan


Minuman infus atau turut dikenali sebagai minuman detoks ni bukan saje bagus untuk kesihatan , tapi mudah untuk disediakan . Tak payah guna pengisar segala bagai la apatah lagi nak campur gula apa semua tu . Minuman ni Cuma gabungan buah-buahan dan air kosong . Macam mana nak buat ? Caranya , pilihla buaha-buhahan favourite korang , then potong ikut kesesuaian (keping ke , or dadu ) , lepastu masukkan ke dalam bekas dan letak air . Simpan semalaman dan boleh diminum . Kalau nak fresh fresh letak dalam peti sejuk >_< . Selamat mencuba .

*      OREN + LEMON + HALIA
Buah oren membantu dalam peredaran darah yang sihat. Lemon pula membantu dalam pencernaan (menyegarkan nafas), dan halia bagus untuk sistem imun.

*      2. TIMUN, RASPBERI DAN ANGGUR
Timun adalah penghidratan dan menyingkirkan toksin. Raspberi pula mempunyai ciri-ciri anti-radang, dan kandungan anggur melawan kanser dan pembersihan kompaun.

*      3. RHUBARB, EPAL DAN KULIT KAYU MANIS
Rhubarb mengandungi vitamin K untuk membantu pembekuan darah dan epal mengekalkan kesihatan tulang dan tisu badan. Kayu manis pula merupakan salah satu herba berkesan sebagai penggalak metabolisme badan.

*      4. STRAWBERI + LIMAU
Strawberi penuh dengan anti-oksidan dan limau pula sangat baik sebagai senjata anti penuaan kerana sifat pemulihan untuk rambut, kulit dan kuku.

*      5. NANAS + DAUN PUDINA
Nanas merupakan bahan anti-radang yang membantu melegakan sakit sendi dan arthritis, dan daun pudina menyokong sistem penghadaman dengan mengaktifkan kelenjar air liur dan enzim pencernaan
.
*      6. TEH HIJAU + DAUN PUDINA + LIMAU

Ia bagus untuk membakar lemak, penghadaman, sakit kepala dan menghilangkan bau mulut.

*      7. STRAWBERI + KIWI
Bagus untuk kardiovaskular, perlindungan usus dan kitaran gula darah.

*      8. TIMUN+ LIMAU + LEMON

Sesuai bagi mengawal nasfu makan, penghidratan, elak perut kembung dan kekal kurus.

Monday, 22 June 2015

Sesi Tambah Kreativiti

Assalamualaikum . Harini , class ELC a.k.a class english kitaorang buat presentation (tak la presentation sangat , cuma kasi idea gitu² la) . Kitaorang kena present tentang Friendship . So pandai² kitaorang la nak cakap apa dengan friendship ni . Ciri² ke apa ke . Yng mana terlintas di fikiran .

Sunday, 21 June 2015

ETS dan Bas

Assalamualaikum gais , 
 Wahwah ! Nampak macam diorang dah upgrade sistem pengangkutan awam ye . Rasa ni lebih baik. Tambah-tambah lagi menggunakan sistem ETS kan ( kira laju la ). Bila dah perjalan dari Ipoh ke Padang Besar , confirm2 la akan lalu Kuala Kangsar (mudah la aku nak balik rumah )
Yela , bayangkan kalau tak , aku kena ambik ETS ke Ipoh , then jalan kaki ke Medan Kidd , baru ambik bas terus ke Kuala Kangsar . Banyak la jugak kerja :P . Tapi kalau fikir/fikir balik , best juga2 balik naik bas ni , last aku balik naik bas masa cuti semester yang pertama . Waktu tu kitaorang belajar di UiTM Arau . Taknak la susahkan parent dari perak datang semata-mata nak ambik aku balik kan . Lagipun , time ni la aku nak acah-acah berdikari sikit kann.. 
Memang awkward gila la dalam bas tu , dah la aku balik takde kawan , kawan aku yang lain balik hari lain . Aku je yang tergedik-gedik nak balik awal sekali dengan kawan Terengganu aku . Nasib baik la aku ambik single seat (Bas Transnasional) so aku boleh la buat hal aku dalam bus tu . Masalahnya , orang yang duduk seat sebelah tu tengok aku macam la aku ni alien . Ok , time tu aku tengah makan keropok durian yang aku beli sebelum naik bas , bila dah boring dalam bas aku makan la , lepastu yang kau tengok pelik pahalll .. nak ke keropok tu ? Kenapa tak mintak . 
One 0ore , penumpang dalam bas semua nya muka cam pelik je , macAM muka orang luar . Erghh ! Nasib baik ada juga student UiTM yang sama way nak balik dengan aku . Tu la kan , galak , tiket pagi ada tapi tangan tu gatal nak tiket malam . konon-konon nak tengok permandangan malam . Papepun , pengalaman naik bas ni memang seronok bagi aku yang jarang dapat naik bas ni , korang aku tak tahu la pulak .

Saturday, 20 June 2015

RM 2.12

Hujung minggu lepas , disebabkan kitaorang dah tak ada kerja dan masa lapang banyak ( kebetulan kasut aku rabak dan perlukan kasut baru ) , kitaorang pun berangkat la ke Pekan Tapah menaiki kereta sapu , sorang RM 2.50 (murahla dari naik teksi , kena bayar RM 4 sorang) . Sampai je , kawan aku misi utama dia nak ke kedai RM 2 . RM 2 , murahkan ? Aku dok terbayang la RM 2 je harga . Niat asal nak beli kasut tolak ke tep5 , aku pergi masuk kedai yang kononnya 'RM 2' tu . Homaii ! Aku tengok price tag nya "RM2.12" . Shitota la ! Nama kat luar RM 2 . Harga kat dalam RM 2.12 . 
Since aku ni kedekut aku cuma beli pen sepekat yang berharga RM2.12 yang dulunya masa aku gi beli masa outing form 6 Rm 2 . 
K la , fine . Aku bukan kedekut tapi tak menarik sangat barang-barang dalam kedai tu , lagipun aku tak cucuk duit banyak , cukup-cukup untuk belanja beli ksut yang dah rabak tu .

.
.
.
.
.
.
.
.
.
GST . 
Betulla orang kata ' yang susah makin susah , yang kaya makin kaya'
Nice job kepada uncle yang pernah datang bagi talk kat kitaorang pasal GST masa kitaorang MDS dulu ye . Saya tak dengar pun apa yang uncle sembang kencang kat depan sebab saya busy sembang dengan kawan-kawan baru saya .

Tuesday, 16 June 2015

Apa Nak Jadi Dengan Remaja sekarang ni ?

Setiap hari mesti ada saje masalah-masalah sosial yang melibatkan remaja ni. Tengok saje la di akhbar-akhbar mesti berlambak berita pasal rempit , buang anak , salah guna dadah dan macam-macam lagi la sampai tak tahu dah apa nak jadi dengan diorang ni . Dan apa yang paling mengecewakan majoritinya orang MELAYU . Apa nak jadi dengan generasi sekarang ? Saya bukannya nak kata semua remaja teruk,tak , tapi sesetengah . Alhamdulillah , Masih ada lagi remaja yang berjaya kawal diri dari terlibat dengan benda-benda tak berapa nak sihat ni.Masalah sosial ni bukannya tertumpu di bandar je , kawasan luar bandar pun turut terlibat .
Bila sebut tentang dadah . Saya pelik , tiada ke pihak berwajib nak tangkap orang –orang yang juak dadah ni sebab diorang ni berani sangat dah jual sampai jual di kawasan terbuka . Bila kita nak buat report , ada la pihak-pihak yang tak berapa nak kisah hal semasa ni cakap “biarlah ke diorang, jangan nak masuk campur”. Haishhh ! Menggalakkan lagi ke diorang jual dadah ? No wonder la kalau budak budak area ni memang ramai yang terlibat dengan dadah / ganja ni . Tu belum kira air ketum lagi . Air ketum ni sebenarnya orang dulu-dulu guna untuk tenaga buat kerja kat kebun tuh , masak  air ketum tu pun kena ada sukatan yang betul bukan boleh main bantai je . Tapi tahu-tahulah , generasi Y n Z ni kan terlebih pandai , diorang campurkan air ketum ni dengan ubat nyamuk la ,cola lah dan macam macam lagi lah . Bila dah pekena benda tu mula la khayal . Bayangkan air coca cola kat kedai tu habis ke diorang je . Masuk je kedai beli cola , masuk je kedai beli cola. Aku pun minum cola campur garam je (untuk hilangkan gas cola tu)
Lepak-lepak  kat tepi jalan tak kira waktu tu dah memang aktiviti diorang . Orang ke masjis diorang kat tepi longkang . Apa salahnya sekali sekala langkah masuk masjid . Bersinar la jugak masjis dengan aura anak muda . Ini tak , korang biarkan warga-warga masjid yang dah tahap veteran je ,kalau diorang dah takde nak ganti siapa ? Nasib baik budak-budak kecik yang bersekolah rendah ni rajin ke masjid .  Ada jugak harapan imam muda .
Merempit . Ada sorang budak kat area aku ni , dah 2 kali accident  tapi tak reti nak taubat lagi . Haishh ! Mneyampah tengok . Accident pertama , dia nyawa-nyawa ikan je dah , tulang kaki tangan patah . Ingatkan bila dah eloktu serik la nak merempit lagi . Eh takkk , dia rempit lagi , tangan dia yang patah dulu tu tersagat kat atas jalan , muka(dagu ) tersagat . Hospital lagi . Elok dah , tup-tup , accident lagi . Aku tengok dia macam rangka nak runtuh dah .
Remajaku , dimana baiknya kamu terlibat dengan penyalah gunaan dadah ni ? Merosakkan diri sendiri dengan benda terlarang ni . Tak kesian ke tengok mak bapak susah payah cari duit untuk besarkan kita semua , tapi kita senang-senang je hancurkan diri kita.

Tahu tak , bila korang dok hidap dadah ni ,otak korang lama-lama akan mengecut . Dan bila dah kecut tau tau la, otak tu dah tak berapa nak berfungsi  la . Mula la hilang kawalan apa semua tuh .