Tuesday, 7 April 2015

Reflection

"Eh ! Selfish gila dowh dia"
"Heh , yeletu , aku pun ada problem jugak"
"Eleh dia nih ! Berdikari la sikit"

...sedikit sebanyak mesti kita pernah cakap kan macam tu...  . Bila kita tengok dia tu ada problem tapi macam endah tak endah je. Kita batukan dii buat taktahu je. Okay ! Now , tarik nafas , tutup mata . Bayangkan kita di tempat mereka. Macam mana perasan mereka ? Apa pandangan kawan-kawan sekeliling ? Ye memang kita semua ada masalah . Tapi mana tahu kot-kot masalah dia lagi besar kita ? . Mula-mula aku tak sedar tentang ni . Yelakan , bajet terror , bajet hebat tapi reality hampeh . Ukhuwah yang kononya aku perjuangkan selama ni ? Hancur ! Ukhuwah yang aku selalu sebut-sebut hanya sekadar kata-kata tidak dihati. Zalim ! Alhamdulillah , Allah datangkan seseorang ni untuk menegur apa yang salah . Aku sedar , aku bukannya bagus mana . Hipokrit ? Maybe. Bila dia menegur , aku mula tersedar . Ya Allah , bersalahnya aku selama . Selama apa yang aku fikir kan ni betul tapi ternyata tidak . Aku hanyut dalam iman yang ditunjuk-ditunjuk . Aku mula terasa bersalah . Ya Allah ampunkan lah aku . Aku telah menghancurkan ikatan ukhuwah yang telah dibina selama hanya kerana nafsu.Dimana kelembutan ku selama ini . Sanggup membiarkan seorang sahabat dalam kesusahan . Zalim nya diriku. 
kenapa kita terlalu mementingkan diri kita ? Sedangkan kita sesama manusia yang punya akal yang waras. Setelah masalah datang , baru lah aku merasainya . Ya Allah beginikah apa yang dilalui oleh dia selama ? tak dinafikan kadang-kadang ada luahan tidak puas hati terhadap dia , tapi bila aku fikir , apa salah dia ? Kenapa ?.
Kerasnya hati itu . Setelah diujidengan sedikit masalah kita sudah mula mengeluh . Bayang kan dia , masalahnya kian lama kian memberat . Tapi kita ? Kita sebagai sahabat ( konon mengaku) hanya membutakan mata sahajakah ? Beginikah ciri-ciri seorang sahabat ? ........



-luahan hati yang menyesal dengan apa yang dilakukan-

No comments:

Post a Comment

Gegirls Take Over Penang Part 1

Okay la lepas lama senyap je kan harini aku nak share pengalaman aku dengan kawan-kawan pergi vacay di Penang. Well , boleh dikatakan kitao...