Tuesday, 21 April 2015

Serious penat !

Hari ni serious penat . Bukan nak kata setakat hari je tau , ni weekend yang penat tapi seronok . Kenapa ? Sebab , hari Khamis , pergi Taiping , pergi pagi balik petang . Singgah jap Kuala Sepetang tengok ayaq plus makan Mee Udang . Wiii... ni yang seronoknya . Hahahaha . 
Okay , hari berikutnya , iaitu Jumaat lah , ...okay yang ni tak jalan ke mana sangat . Takat Kuala Kangsar je , je ? Selalu pergi sampai tahap bosan dah . Apa-apapun , kita pergi sana sebab nak register lesen . Senang cerita. ambik lesen . isk isk , orang lain semua dah berlesen termasuk adik , kita je takde lagi . Hari Sabtu tu pulak , ayah tekan minyak kereta dia ke Ipoh . Dalam ontheway ke Ipoh tu singgah Sungai Siput . Ayah singgah solat jap di Msjid Muhamadiah atau lebih dikenali sebagai Masjid Cina . Memang masjid tu kalau sekali pandang macam kat China lah . Serious cantik . Senibina unik. Kemudahan pun lengkap . Dan masjid ni terletak di perumahan yang kejirannya Cina la . Lepas tu straight to Ipoh  . Jeng jeng , tak sangka terjumpa pulak Cikgu Sahak kat restoran sebelah stadium tu . Katanya hantar budak main hoki . :) . Cikgu Sahak ni PK HEM di sekolah aku tapi dah pindah ke sekolah lain. Selesainya isi perut , pergi ronda-ronda sikit then balik . Hari Ahadnya pulak , pergi kelas memandu . Dah la takde gengn dalam kelas tu , memang macam kera sumbang habis la :D . Apa apa pun . Yang penting dapat jenjalan  . 

Monday, 20 April 2015

Halatuju

Entry ni aku dah tulis dah siap-siap before balik rumah . So now dah start cuti semester , so aku kerja la . Kerja apa ? Ambik adik pergi sekolah , hantar adik pergi sekolah and so on la . Yeayy ! Baru-baru lagi dapat balik tAPi lama-lama tu boring la sebab rasa kosong sangat jadual tu :P
Masa-masa cuti sem ni , kalau aku better spend time dengan family , bagi aku la . Tapi ada je yang lain kemain kau pergi lepak , jalan-jalan sakan dengan kawan-kawan . Aku pun ada la jugak jalan-jalan , tapi most of it jalan-jalan dengan family beside sembang-sembang dengan mak aku . Hihihi .
K enough dengan merepek ni. 
HALATUJU .
 Selalu jugak la aku dok fikir nya . Kalau other people , diorang further study dengan course yang memang diorang tahu akan berkait dengan cita-cita diorang . But for me , ZERO. Aku tahu apa yang aKu perlu buat . Time isi UPU , jangan cakap la memang merepek course yang aku pilih (Alhamdulillah la aku dapat Dip Science) .

Aku sendiri tak tahu apa cita-cita aku yang tetapnya. Yang ada dalam otak aku just business . Tapi aku nak kerja dulu then baru bukak bisnes . 
Benda paling mencabar sekali yang aku nak jawab bila diorang tanya  'Cita-cita nak jadi apa?'
Aku pun whatt ??? Sejam fikir belum tentu dapat jawapan . Ada orang kata aku sesuai jadi pengacara , ada kata aku sesuai bahagian computer , ada kata aku sesuai bahagian motivasi  , bagi talk kat orang , ada kata aku designer , macam-macam la . Maybe now not the right time . Maybe aku kena terus je study , ikut flow . 

Friday, 17 April 2015

Cuti semester begin !

Tik tok tik tok!
Okay class , time up now , stop writing and make sure you have full fill your detail .

Aku tersengih . LAST PAPER. it's mean ! CUTI !!!

Yeayyy ! To all my friends , enjoy your holiday ! See you all next semester .

*Tak tahu nak tulis panjang -panjang macam Farhana :P





muka habis final exam 

Thursday, 16 April 2015

Last paper then cutii !

Last paper , chemistry then kita cuti ! Finally lepas satu sem struggle balajor kat tempat baru dengan kawan-kawan baru akhirnya sampai ke penghujung . Sem depan ? The same class of course ! 


.
.
Setahun setengah je lagi kita kat UiTM Tapah then , ikut halauju masing-masing la nak belajar kat mana . Aku ? Entah la , tapi PALAM jadi idaman . Hahahaha . 

K bye . Lupa pulak kena  study untuk Chemistry :) . Wish me the best kay ??

Wednesday, 15 April 2015

GST oh GST

Since kita dah kena GST ni kan , mesti macam-macam orang merungut tnetang ini , tentang itu . *okay la , aku pun ada jugak merepek pasal ni :P . Yola , Nak beli roti Gardenia ikan bilis yang singgit tu , bawak RM 5 dapat 5 bungkus , but now ? Baru empat paket . Isk2. K lah ni ada senarai mudah untuk korang berbelanja >_< 

click sini kalau nak tahu :) , kalau nak la .

Tuesday, 14 April 2015

Last Paper Final Exam . Haiyyyyargh !!!!

Fuhhh !!! Penat dowh berperang dengan pen dengan kertas bagai ni ! Sampai sakit-sakit kepala . Nak Pikir jawapan untuk 'it' pun dah bikin aku berdenyut urat-urat kepala !!! Okay ! Got to go with Physic and Chemistry . See aa

Mereput

"Oh no! Once again aku mereput dalam bilik ni sensorang ? Oh yeayy !! Ibarat bilik ni aku yang punyaaa..~~~"
^_^ Feeling bila roommates keluar jawab exam and aku tinggal sensorang dalam bilik . Haxhaxhax.
Sebut tentang mereput , masuk-masuk je bilik tetiba aku terbau macam bangkai , seem like bangkai cicak la . Pelik !
Sebelum aku keluar tadi takde pulak , takkan la cicak yang ade dalam bilik ni mati and terus berbau . Menggunakan fakta logik aku yang mengambil Bio nihhh , mustahil baru mati 2 jam dah ada bau busuk . Kan kan !
Tapi , takkan la dah mati semalam kt tempat lain and tetiba time berbau tu cicak melayang ke dalam bilik aku . Misteri nusantara ~~~
.. Typing , typing...typing...
Eh ! dAh hilang bau cicakhh tu !

Ding2

Feeling aku je kot . hahahaha . 
Still mereput sensorang , *mana diorang tak balik2 lagi :(

Mata aku kerling je buku physic ni , nak study dah xde mood ! Feel nak balik je tinggal ni :P

Hmmm... Time to go . Dahaga menyerang diri.

Sunday, 12 April 2015

| Family Day 48 |

Assalamualaikum , hey guys ! 
*goyang-goyang kaki
Okay hari ni kita nak story pasal event yang baru je class kitaorang buat *okay even not all people in class tu hadir
 Event apakah ? Eh tu tajuk tu , Family Day . Hahahaha sound weird since we are all student.
Majlis ni kitaorang (eh kitaorang ? hahaha) buat simple2 je . Makan burger bakar and air cocktail je . Tapi one thing special , kitaorang exchange hadiah dengan classmate . *so cweet 
 Hadiah yang cute-cute gituuuu... Terharu -__- hahahaha
Okay ! Enough dengen merepek ni . Ergh !

muka muka happy dapat hadiah free . hahaha. Eh nope free at all , semua kena beli , exchange la hadiah tu .

Zati dapat hadiah 2 in 1 . Hurin dapat hadiah dari best friend so cuwettt 

Ni owner pada Iphone yang selalu jadi mangsa kitaorang untuk selfie . Hahahaha . Tenkiuhhh anyways :)


Idea n kelancaran event ni ; credit to diorang :D

Dengar je burger bakar , semua pakat tak tahan nak makan sampai roommates yang yang dengar nak order burger pun order sekali.

Hadiah dia so sweet , frame gambar dengan siap ada gambar class lagi.

Muka cover mulut . Hahaha . *Class rep menyebuk sekali selfie . :)


Ajet2 model waktu angin sepoi-sepoi . :P

Geng blogger :D

Farhana and Ain


I got this hadiah . Cerita lawak disebalik hadiah . Serious !


This budak-budak enjoy the wind . 


Cweet terlebih .
So sampai sini je kot entry aku . Aku dah takde idea plus this week aku ada 2 paper final exam - Physic n Chemist . Hahahaha . Wish me n my friends pass with flying colour eh !

K bye . *sambung tengok buku physic

Friday, 10 April 2015

Bila Rabun menguasai diri

Since lepas cuti mid sem January tu , aku dah mula memegang title rabun . Aisehhh !!! Nak angis pun ada tapi takguna . Dolu-dolu bila tengok orang pakai spec, diri ni pun terhingin la gegila , konon-konon nampak pandai and bergaya la. KONON . 
Bila dah terkena kat diri ni . :'( :[ Sedeyy !!

To korang-korang yang tetiba senym pasang impian nak pakai jugak bila tengok orang pakai spec .. toksah la . Tak best . Tambah takbest bila dalam class and aku lupa bawak spec and duduk belakang .Kau rasa ? Nampak papan putih je , jenuh tengok note kawan. Paling sakit hati masa kuiz math tu , aku duduk belakang . Sir tulis soalan kat depan , soalannya simple , cari area gitu je.. Aku pun jawab dengan confident . Bila dah dapat result salah . Aku peliklah ! Apehal Sir pangkah jawapan aku . Dengan semangat keyakinan yang ado le sedikit tu aku tanya sir "Sir , apasal Sir kata ni salah , betull sir formula ni" . Sir pandang aku sambil tersenyum kambing dan berkata "Saya tulis radius dia 4 , awak tulis 6 . salah la"
What ????? Teruk sangat dh aku sampai number pun boleh salah .
"Sir , xboleh bagi diskaun ke ?" Merayu tahap cipan mohon dinaikkan carry mark . 
"Ha ? Diskaun ? Air milo pun dah RM 2 , xde2 diskaun"

Sheppp !


Ni situation bila pergi makan kat cafe dengan kawan . 
"Eh ! Amin la " Diorang tunjuk kat penjuru cafe , pintu masuk la .
Aku tengok ,  ha ? Mano ? Semua manusia kat cafe tu aku nampak sama je , blur je semua muka . 

Dengor cerita macam aku ni rabun terok bebenor kan ? Tak le terok , power bawah 100 je . Tapi bawah 100 pun , .. payah jugak , Nak ngadap skrin laptop kena pakai spec dah sekarang  . >_< macam orang pejabat pulak rasa. Hahahaha



See, tudung pun senget benget bila pkai spec. Acewaahhh ! Kau tak pandai nak lukis g salah spec pulak


K bye nak gi minum ayor .

Wednesday, 8 April 2015

Hipokrit Part 3

"Aku tengok kat wall Fb aku , asyik nama kau je yang like status aku" Amri memulakan perbualan . Tangan sibuk memperbetulkan tali pancing yang berserabut sejak tadi . Dia memandang Lisa sekilas . Lisa yang mendengar soalan Amri hanya mendiamkan diri ; buat-buat tak dengar . Matanya dihalakan ke arah air sungai yang mengalir lembut . Mesti orang lain akan ingat mereka tak betul kerana memancing waktu-waktu panas pukul 2 petang ni .Pancing ditangannya dipegang erat walaupun tiada satu ikan yang mengena. Amri memandang sekali lagi ke arah Lisa lalu menggelengkan kepa sambil tersenyum kelat . Umpan pancingnya dilontak sejauh mungkin . Lisa masih dalam reaksi sama  mendiamkan diri . Sesekali kedengaran dia menghela nafas berat.
"Lisa" Amri menegurnya sekali lagi. Lisa memandang dengan pandangan kosong lalu berpaling semula kerah sungai .
"Apa?" Jawab Lisa sepatah ."Jangan la bising , nanti ikan lari" Ngomel Lisa sambil menghayun kaki yang berjuntai di atas titi . 
"Aku tak nampak pun ikan lari , ikan kan berenang"Jawab AMri selamba . 
"weyh, aku tengok kau selalu like status aku kat Fb " Tambah Amri ,mengulang kembali soalannya .
Lisa menjongket kening sebelah "So ? Salahke ? Dah status yang dok mundul di wall Fb aku, aku like je la " Balas Lisa tanpa menunjukkan apa-apa reaksi .
Hishh ! Budak nih , soalan jenis apa yang ditanya ni ? Tak logik betul . Ngomel Lisa dalam hatinya .
Amri mengangguk perlahan lalu memandang ke arah  langit . 
"Kau nak tahu satu benda , aku kalau boleh nak duduk kat atas sana , aku teringin nak tengok macam mana permandangan dari atas ni" Luah Amri sambil menunjuk ke arah langit . Lisa memandang sama ke arah langit . Matanya dikecilkan kerana silau cahaya matahari . Lisa memandang lalu tersenyum " Tinggi betul angan-angan kau Am" Balas Lisa , senyuman di bibirnya masih kekal . Pancing ditangannya dletakkan disebelah lalu mengalihkan badannya menghadap Amri
"Kau tahu , aku pulak teringin nak pergi ke angkasa . Aku nak tengok luar sana."Tutur Lisa penuh semangat.
Amri terenyum lalu berkata "Tinggi betul angan-angan kau" Ketawa Amri pecah sejurus itu . "Apalah kau , copy ayat aku" UJar Lisa lalu tersenyum . 


Araustralia dan Aku



:D Seriously rindu Arau right now !!!


Tuesday, 7 April 2015

Semua benda nak story

Hai semua ... *macam takde mood je hai kau !

Satu satu masalah datang , haishh .. nasib baik dah nak habis semester . So after this aku boleh la mereput kat rumah . Huahahaha .  Btw , aku taknak la cerita what the problem is . *poyo !!!
Rahsia la , hehehe .

Bukak je blog aku , PINK ! . Ergh  Bila aku fikir-fikir balik , pehal dowh aku letak colour pink ?? Sedangkan mata aku ni allergic sikit dengan kaler pink ni  . Ada la rasa-rasa nak ubah colour semua ni . Rasa-rasa tapi due to (ak4 dan rojak takdapat dipisahkan) kemalasan aku yang tiada tolak bandingnya tu aku pun 'lantak kau lahh' . Nak ubah tu pun nak kena fikir lepastu nak letak corak cemana , gaya apa . Eh ! takde masa aku nak fikir semua benda tu . Jawab Physic pun aku kalau boleh malashhh nak pikiaq ni ha ! Inikan pulak benda ni . Agak-agaknya sifat girly tu sedikit-sedikit lama -lama jadi bukit dah meresap masuk ke dalam diri aku yang di shield dengan antibiotik demam tu . >_< . 

Note-note Biology ade je kat tepi ni , bila room mate tanya buat apa kata study bio . Ceihhh .., tengok- tengok dekstop , Twitter , Facebook segala bagai . 

Haa ni kita nak story ni , kedai nasi kerabu feverito kitaorang kena tutup :'( *takleh makan nasi kerabu dahh

Puncanya ? Ada budak makan nasi beriani kat situ , then sakit perut . 6 orang tak silap . so pejabat kesihat pun datang la. bla bla bla , aku tengok kedai tu tutup . ----

Kesian . Makcik tu sent sms mintak maaf kat sape sape yang kena tu and nak tahu , makcik tu siap cakap dia rasa bersalah  sangat sampai dia kata dia takkan bukak kedai selagi dia tak tahu budak mana yang sakit tu . kEsian dowhh ! Budak yang sakit peyut tu , gi la jumpa makcik tu ... memang la korang jadi mangsa tapi kesian la jugak , bukannya sesaje makcik tu nak sakitkan korang . 

End up that sad story .



*tercekik biskut 


K bye nak pi minum ayaq :|

Reflection

"Eh ! Selfish gila dowh dia"
"Heh , yeletu , aku pun ada problem jugak"
"Eleh dia nih ! Berdikari la sikit"

...sedikit sebanyak mesti kita pernah cakap kan macam tu...  . Bila kita tengok dia tu ada problem tapi macam endah tak endah je. Kita batukan dii buat taktahu je. Okay ! Now , tarik nafas , tutup mata . Bayangkan kita di tempat mereka. Macam mana perasan mereka ? Apa pandangan kawan-kawan sekeliling ? Ye memang kita semua ada masalah . Tapi mana tahu kot-kot masalah dia lagi besar kita ? . Mula-mula aku tak sedar tentang ni . Yelakan , bajet terror , bajet hebat tapi reality hampeh . Ukhuwah yang kononya aku perjuangkan selama ni ? Hancur ! Ukhuwah yang aku selalu sebut-sebut hanya sekadar kata-kata tidak dihati. Zalim ! Alhamdulillah , Allah datangkan seseorang ni untuk menegur apa yang salah . Aku sedar , aku bukannya bagus mana . Hipokrit ? Maybe. Bila dia menegur , aku mula tersedar . Ya Allah , bersalahnya aku selama . Selama apa yang aku fikir kan ni betul tapi ternyata tidak . Aku hanyut dalam iman yang ditunjuk-ditunjuk . Aku mula terasa bersalah . Ya Allah ampunkan lah aku . Aku telah menghancurkan ikatan ukhuwah yang telah dibina selama hanya kerana nafsu.Dimana kelembutan ku selama ini . Sanggup membiarkan seorang sahabat dalam kesusahan . Zalim nya diriku. 
kenapa kita terlalu mementingkan diri kita ? Sedangkan kita sesama manusia yang punya akal yang waras. Setelah masalah datang , baru lah aku merasainya . Ya Allah beginikah apa yang dilalui oleh dia selama ? tak dinafikan kadang-kadang ada luahan tidak puas hati terhadap dia , tapi bila aku fikir , apa salah dia ? Kenapa ?.
Kerasnya hati itu . Setelah diujidengan sedikit masalah kita sudah mula mengeluh . Bayang kan dia , masalahnya kian lama kian memberat . Tapi kita ? Kita sebagai sahabat ( konon mengaku) hanya membutakan mata sahajakah ? Beginikah ciri-ciri seorang sahabat ? ........



-luahan hati yang menyesal dengan apa yang dilakukan-

Monday, 6 April 2015

Typical Budak U

Yeayy , tetiba harini rajin nak menulis . Hmm.. typical budak U ? -_-'  *papelah

Okay cakap pasal typical kiranya benda yang budak-budak U selalu buat la , mostly la even sesetengah takbuat :D tapi setakat apa yang aku tengok ni macam tu lahh . Tak kira lah kau U mana even kolej pun tak terkecuali ^_^. 

1. Bila lecturer tu garang , kemain siapkan semu kerja , tapi kalau baik gegila , buat-buat jugak tapi kekadang tu tak siap pun .
2. nak makan kt mana ? -Pergh ! Ni soalan KBKK aras tinggi dowh , ambik masa jugak nak fikir
3. Nak makan apa? haa.. ni susah jugak soalan , kadang-kadang sampai setengah jam pikir nak makan apa.
4. Nama penuh lecturer - Selama satu ngajar , nama penuh pun tak ingat ? Ish-ish . tapi seriously , bila exam , soalan ni la paling susah :P . Silap-silap kalau salah tulis boleh kena potong markah weyh.
5. Tiap bilik mesti ada maggi :P 
6.Bila ada masa terluang , aktiviti utama Zzz... tidoq . 'Tidur itu penting' >_<.
7. Moment paling best bila lecturer cancel class. =_='
8. Assignment tinggi buku Campbell pun tak heran demi layan movie yang baru copy dari kawan ~_~.
9.Budak lelaki , baju diorang kita boleh hafal dah , tapi kalau perempuan .... sentiasa baju baru agaknya . 
10. kelas pukul 10 pagi, terbangun pukul 9 pagi, tidur balik sampai 9:30 pagi.


|Hanya rekaan semata mata , tiada kena mengena antara hidup dan mati , kalau ada , itu tidak disengajakan|



Sunday, 5 April 2015

"Segmen : Kata-kata Semangat Dari Awak"

http://syahirahvaliant.blogspot.com/2015/04/segmen-kata-kata-semangat-dari-awak.html


Kena bagi kata-kata semangat ?
Eh baru je exam kena jawab macam tu . Hahahaha *nangis cekik kacang.

1- It's not the end of everything . setiap masalah mesti ada penyelesain nya . yang penting TABAH
2-Semua orang ada problem masing-masing and of course berbeza-beza , tapi kita kena hadapi jugak . Bukan kehidupan kalau takde ujian ni . 
3- *ni kawan punya ayat . :D . Setiap yang berlaku mesti ada hikmah . Yang penting kita kena percaya kepada Dia . 
4- Dalam kehidupan ni ada naik dan turun , kalau takde naik dan turun , bukan kehidupan namanya *Eh serious ! Cer tengok mesin orang sakit kat hospital tu .. selagi line tu naik turun maknanya ada la tu , kalau ----------- . Hmmm... sedih nak cakap .
5. *ayat Jieha , thank ye Stay positive , stay fighting , stay brave , stay strong :)

Saya Nak Menang Baju T-Shirt Rekaan Instashop Kloseteers Apparels


Assalamualaikum semua :) *eh ! kata exam , ada pulak post -_-'

 Heheheh ^_^ . Disebabkan aku ada gap yang panjang so aku saje-saje luangkan masa-masa 

yang sememangnya berfaedah ni untuk tulis post tentang segmen ni haa.. Segmen ni 

 Jurnal Setiausaha Lelaki  yang buat :D . i join jee....




http://syahmizaludin.blogspot.com/2015/03/segmen-first-intro-giveaway-by_31.html
| Jom join reramai >_< Baju T free dowh |