Saturday, 28 February 2015

TOP 10 FAKTA TENTANG OTAK KITA




Top 15 brain facts





  1. Otak lebih aktif waktu kita tidur . Sound weirdo kan ? But that reality . Timu tidur la otak kita process benda yang kita lalui masa jaga tu
  2. Kelajuan information kita bergerak dalam otak ialah 120 meter per second . Laju kan ? Usain Bolt pun tak lepas . 
  3. Otak kita boleh nyalakan mentoL. JANGAN LETAK WAYAR PULAK YER !
  4. Otak wanita mengecut bila pregnant , sebab tu orang pregnant ni senang lupan . Tapi don't worry , lepas bersalin , it get back to normal . Yang impressive nya ada part baru akan muncul dalam otak tu : motivation , behaviour , reward and emotion regulation.
  5. sebenarnya otak kita masa kita lahir dengan sekarang sama je , sebab tu baby kepala besar . Neuron-neuron bertambah je . 
  6. Dalam 1 saat , lebih dari 100,000 chemichal reaction jadi dalam otak kita .
  7. Otak tak ade pain receptor
  8. Setiap kali kita tahu benda baru , sel-sel otak bertambah . Refer iklan ye , "itu maknyanya sel-sel otak sedang bertambah" :P
  9. Untuk hidup 1 belah otak dah cukup . T_T 
  10. Guna 10 % je ? Mitos ! kIta guna whole brain kita okayy !

The human brain is an impressive thing that nature gave us. It’s the central control system of our body and our feelings and has a lot of power inside.


Sumber :  The Top 15 brain facts | Brain Facts | Explore your brain and mind
http://www.sommer-sommer.com/brainfacts/the-top-15-brain-facts/

No comments:

Post a Comment