Saturday, 28 February 2015

TOP 10 FAKTA TENTANG OTAK KITA




Top 15 brain facts





  1. Otak lebih aktif waktu kita tidur . Sound weirdo kan ? But that reality . Timu tidur la otak kita process benda yang kita lalui masa jaga tu
  2. Kelajuan information kita bergerak dalam otak ialah 120 meter per second . Laju kan ? Usain Bolt pun tak lepas . 
  3. Otak kita boleh nyalakan mentoL. JANGAN LETAK WAYAR PULAK YER !
  4. Otak wanita mengecut bila pregnant , sebab tu orang pregnant ni senang lupan . Tapi don't worry , lepas bersalin , it get back to normal . Yang impressive nya ada part baru akan muncul dalam otak tu : motivation , behaviour , reward and emotion regulation.
  5. sebenarnya otak kita masa kita lahir dengan sekarang sama je , sebab tu baby kepala besar . Neuron-neuron bertambah je . 
  6. Dalam 1 saat , lebih dari 100,000 chemichal reaction jadi dalam otak kita .
  7. Otak tak ade pain receptor
  8. Setiap kali kita tahu benda baru , sel-sel otak bertambah . Refer iklan ye , "itu maknyanya sel-sel otak sedang bertambah" :P
  9. Untuk hidup 1 belah otak dah cukup . T_T 
  10. Guna 10 % je ? Mitos ! kIta guna whole brain kita okayy !

The human brain is an impressive thing that nature gave us. It’s the central control system of our body and our feelings and has a lot of power inside.


Sumber :  The Top 15 brain facts | Brain Facts | Explore your brain and mind
http://www.sommer-sommer.com/brainfacts/the-top-15-brain-facts/

Friday, 27 February 2015

Oversea punya cerita

Hmmm... si Iskan si nasi kandar (or his real name Iskandar) dah selamat further study kat Ireland . Doctor will be la katakan . T_T
Aku bila la pulak nak dapat chance study luar negara
Nak jugak pi bukan setakat timba tapi kolam ilmu kat negara orang . 😁😁😁 . Tunggu Master nanti ntah apa . Kannn... berangan je keje
Soalan tutor Chemist kat tangan ni baru dua soalan siap . Nak study oversea kena la rajin . K bye .nak sambung study . Tetiba mood ni datang melanda . Assalamualaikum .

Not All People Same

I hate want someone try to be like . My mean try to be like from all part , even from the style
. I know i'm not a stylish person
Not all people same . Grateful tu be yourself  . Self confident is important. Hahahaha . Same goes to me   grammar and pronounce kelaut .  One more thing  , don't relate me with you without my agree . Doest'n mean i dont but atleast hormat pendirian orang lain . Not all people same .

-JANGAN NAK SAMAKAN AKU DENGAN ORANG LAIN
-AKU IS AKU .

Thursday, 26 February 2015

Chacha

termenung apa tu ?

Haii! Nama dia Chaha . Haipp!!! No Chacha Maembong tauu... ni just Chacha je.. my lovely kitten , eh ! Not kitten anymore . :P
Kecomelan tahap Andromeda tapi dia tunjuk telinga je time ambik gambar . Huhu
Suka sangat kacau orang bila makan tapi disebabkan aku baik aku .*-_-'* aku bagi dia makan baru aku dapat makan . hUKhukhuk
Menggedik tu jangan kira , macam dia je kucing dalam dunia ni bila menggedik .
K bye ! Chacha nak gi makan wesyekes.

Test !

Assalamualaikum..
Wahh caption kemain macam study hard gegilosss untuk test kan ? Huhuhu..
Hmm.. bukan malas , tapi still mencari-mencari mood untuk study ( JANGAN CONTOHI) . :3
Well , mood ! Where are you ? I need you now !
Test kali memang taknak memain dah macam sem lepas (isk , isk...sadisss) . Carry mark ni penting weyhh , bukan benda main-main . *cakap kat orang .
K bye , nak sambung makan .


-such a short entry macam mintak kaki

to Hurin and Zati (hehehehe) , kalau terbaca post ni , aku tak wat roll call malam ni :P .
nak tengok Running Man .

Wednesday, 25 February 2015

Test test everywhere

test !!!! Ya Allah , rasa macam nak pecah kepala vs munth pelangi je bila dapat tahu test 3 subject dalam 1 hari . Ahad tingtong . Tido la jawabnya . Huhuhuhu .

Wednesday, 18 February 2015

ELC 150 Short Story : Twelve and Not Stupid

1.       If you were ‘I’ in this story, what would think of the relationship between papa and Auntie
May.


If I is ‘I’ in this story , of course I will think that Auntie May were having affair with papa without mama acknowledge. This is because papa warn to I to didn’t  tell mama about Auntie May and papa also didn’t told I about who is Auntie May really is. But the real is Auntie May is wife to Yem , papa’s eldest brother who married May without Jah, the first wife knowledge . papa want to help Auntie May to solve her problem.

2.       Do you like the story in the general? Why ?

From the general , yes. It show the conflict that happen in real life .   This story is about the relationship between family . It show how the strong care between family . Father willing to help Auntie May because his brother , Yem , who was irresponsible person who obligating Auntie May and Kassim. But I dislike Yem attitude who just ignore his second wife just like that. However , I like the whole story , how the writer make the plot , it such a great story.

3.       Imagine that you are going to film this short story. Describe the film in terms of choice of actress / actresses , scene and place . Provide some reason to your description.

If I going to film this short story , I must choose person that can play the role of I, papa, mama , Auntie May , Kassim and Yem very well. For example , papa . I must choose the person that even not exactly but I still can bring the papa aura. From the scene , I will choose the residential area that have the terrace house like have been describe in the story . The Chinese Restaurant , papa’s house.We must choose the actor , actresses , place and scene same like the story so we can show the plot of the story well . people will see the story is alive . About the place , I will choose Kuala Lumpur because it’s suitable for the story background. Papa , I will choose Ako Mustafa to act for this character . For mama’s character , I will choose Memey Suhaiza because she can showed the lovely and caring mom characteristic. Shasha , I will choose Farhana Qisrina , suitable for Shasa’s age , 12 . Next , Auntie May , I prefer choose Rafida Abdullah due to chinese look.


SERAM dowhh

Cerita nya cenggini . aku tengah dok sodap-sodap lepak kat depan pintu memalam ni, tak la lewat sangat , dalam pukul 10 je.. tengah dok best-best layan perasaan tetiba kucing aku laju macam F1 lari masuk rumah . Aku pun apa lagi . terkejut badak la.. dah la depan belakang kiri hutan, kanan jalan orang lalu lalang la.. Dalam hati "homaii...BABY(nama manja untuk piggy) ke ?"
Aku pun berundur ke dalam rumah sikit. dAH la ditambah dengan gelap, lampu jalan rosak ..memang..eh jap ! lampu jalan elok je , just rimbunan pokok rambutan yang halang.. huhuhu...
Kucing aku yang lari macam F1 tadi tetiba jengul kepala ke luar..aku join..maigadddd !!!!! Dia kaler belang oren la... aku bulatkan mata . Rupanyaaa... kucing orang mana ntah kaler belang-belang oren kuning lalu. yang kucing aku ni pun satu wat gabra je.. Aku ingatkan baby or maybank tadi . Huhuhu

Moral of the story : TAK BAIK MALAM-MALAM DUDUK KAT DEPAN PINTU OR LUAR RUMAH.

Saturday, 14 February 2015

The Climb jadi motivator







The Climb .

Lagu ni aku dengar masa aku habis je exam SPM  . Sebab apa ? Time tu dah tawakkal dah . Result nanti jadi apa pun aku tahap redha  dah . Hahahahaha . Tak usaha ? Eh ! Usaha juga ye.. tapi tu la , tak berapa confident . Bayangkan sepanjang tunggu result tu , macam-macam aku plan . Nak kerja  la, sambung form 6 la , nak apply second intake kalau takdapat UPU . Tapi Alhamdulillah rezeki tu dimana-mana. Aku ditawarkan Diploma Sains , transit di UiTM Arau tapi Kampus tetap Tapah .

Nak tau kenapa aku dengar lagu ni ?

here the lyric .



I can almost see it.
That dream I'm dreaming, but
There's a voice inside my head saying
You'll never reach it
Every step I'm takin'
Every move I make
Feels lost with no direction,
My faith is shakin'
But I, I gotta keep tryin'
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
 ( makna nya , kalau kita gagal kat sini , masa depan gelap...takk.. masih ada jalan lain untuk berjaya .)
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
 (dalam dunia ni memang ada turun naik , kita kena tempuhi jugak)
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb
(tak kira la berapa lama kita nak berjaya , yang penting usaha . Kejayaan bukan dalam bergolek macam tu je)

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down, but
No I'm not breaking 
(sometime ada benda buat kita down , but struggle , face it_)
I may not know it, but
These are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep goin',
And I, I gotta be strong
Just keep pushing on, 'cause

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb

Yeah

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb

Yeah, yeah yeah

Keep on movin'
Keep climbin'
Keep the faith baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa, whoa, oh. (teruskan usaha )

tu la few meaning aku larat nak tulis . Hehehehe . K BYE

Rindu zaman budak-budak

Masa berlalu dengan pantas , rasa macam kelmarin je aku dengan adik adik aku mandi sungai dengan budak-budak kampung aku . Tapi sekarang ? Masing-masing bawak haluan masing-masing , ada yang sambung belajar  , ada yang kerja , ada yang dah kahwin and ada yang menanam anggur di kampung . :3 
Sekarang ni bila aku dah sambung belajar , banyak dah berubah. Kawan-kawan..semua ada kawan baru . 

Memang seronok . hehehehe.

Memang aku selalu call mak aku tanya apa yang jadi kat rumah . Seronok . And benda paling aku tak percaya , adik bongsu aku , Ikhwan . Dia dah pandai berdikari . Nampak sangat dia dah dewasa . Bangun awal-awal pagi , bersiap ke sekolah , tunggu bas ke sekolah . Balik sekolah sendiri . Memang susah nak percaya . Bagi aku , adik-adik aku still lagi kecik. KECIK .sampai tak sedar yang sekarang ni diorang dah membesar . Ini maknya nya aku makin besar , maKin dewasa . Hmmm... I miss my childhood .

Aku Rindu Kau , Sahabat . Part 1



Tudung ungu bidang 45 diperbetulkan selepas senget ditiup angin.
"Iman. Nak pi mana ?" Aisyah menegur Iman lalu berja3an seiring sengan Iman.
"Aku nak pergi Pusat Pelajar , nak beli kek.. jommmm" Iman menjawab lalu menarik tangan Aisyah mengikut sekali . Aisyah cuma mengikut sambil tersengih .

Muka Iman melekat di refrigerator tempat letak kek . Matanya melilau melihat kek-kek yang ada di dalam .
"Hang nak beli yang mana?"Soal Aisyah . Dia berasal dari Penang dan loghat Penang dia memang pekat .
"Aku nak beli yang Indulgende . "



**********************

" Sedap tak ?"
Iman mengangguk sambil tersengih .
"Nah !! " Iman menyuap sepotong kek ke mulut Aisyah .
"Wei hang. comot mulut aku , dah nak comel" Omel Aisyah sambil tergelak . " mm..sedap la" sambung nya lagi .
"Iman !" Aisyah melaung nama Iman . Iman berpaling sambil tersengih . Namun kosong . Tiada siapa di tepi dia . Senyuman nya mati secara tiba-tiba . Mata nya pedih menahan air mata.

Iman tersenyum kelat . Aisyah...Aku rindu kau . Tanpa disedari air matanya bersama kenangan nya .


Thursday, 12 February 2015

oh Diploma Sains !

Assalamualaikum. Aku ni bukannya pandai sangat bab-bab menulis ni , tapi takat nak lepas SPM tu jadila. Aku minat , tapi tak berapa..hmm.. aku pun pening.  Eh Eh   !! Tapi Alhamdulillah la rezeki aku dalam bidang Sains . Bukannya apa , memang masa mula-mula masuk university ni dulu , aku macam "eh , aku dah la takminat , kena further Sains jugak " , "haishh.. sains lagi ? dah la form 4 dulu pun sains"

haa... itu la benda-benda yang aku dok merepek masa tu . Tapi sekarang , bersyukur sangat-sangat dapat peluang untuk sambung belajar bidang ni . nama pun Sains kan , so ,math , physic ,chemist n biology tu memang tak lari la punya . So , for those adik-adik yang nak sambung bidang ni memang akak galakkan .
Dari segi note-note , akak sedia membantu semampu mungkin.

 Ni la sesikit gambaq UiTM Tapah . Kampus ni baru lagi.






Saturday, 7 February 2015

Ini First Entries Kita

"Jadikan Malam Ku lebih indah..
jadikan siang kublebih terang. 
biarkan bunga Ku mewangi selamanya."

..Wahhh memang seronok pun memalam feeling feeling lagu ni . :3 . Ye la ... sebab esok ada Kemahiran Insaniah ( Erghh... nak tido hari ahad macam ni) . BTW, ada juga faedah kita pergi kan dari mereput je dalam bili. Hikss. Dapat kenal students course lain . ( Yela , terperap dalam Fakulti Sains Gunaan tu). Seriously, KI sem 2 ni dok bercerita pasai professionallisme (betul ke tak eja nihh .haiiihhh). Sound best . kawan cerita kena buat presentation bagai . ceq memang suka cakap-cakap kat depan ni .
okayy.. stop merepek benda pelik-pelik . see yaa., Assalamualaikum. :3

Gegirls Take Over Penang Part 1

Okay la lepas lama senyap je kan harini aku nak share pengalaman aku dengan kawan-kawan pergi vacay di Penang. Well , boleh dikatakan kitao...